Els videojocs educatius


Els videojocs educatius fomenten l'ús de les habilitats mentals a l'hora d'adquirir uns coneixements basats en els valors pedagògics que imperen en la nostra societat.
Afavoreixen el desenvolupament de diverses capacitats cerebrals, com les capacitats motores, espacials i cognitives. També permeten adquirir uns coneixements i uns principis. Plantejen situacions que necessiten ser resoltes, i això potencia les capacitats de valoració d'opcions, de sentit crític i de decisió.
Existeixen una gran varietat de videojocs educatius avui en dia, que abracen un ampli ventall de possibilitats. Hi ha videojocs que desenvolupen la memòria i l'observació, altres la part més creativa, n'hi ha que ajuden a aprendre algun idioma, altres que fan exercir el nostre cervell amb càlculs matemàtics, etc.
Permeten la interacció entre els nens, això els permet treballar col·laborativament, d'aquesta manera s'ajuden els uns als altres i aprenen junts.

Què és l'aprenentatge?


Com aprenem els humans, i sobretot els nens?
El joc no només té un fi lúdic, sinó que és també un mitjà d'aprenentatge molt important en els nens. Això s'ha demostrat científicament des del camp de la psicologia.
En Piaget deia que el joc potencia la lògica i la racionalitat, la Maria Montessori va crear uns materials amb els quals els nens "juguen" per desenvolupar capacitats i habilitats mentals, en Vigostky deia que amb el joc s'interioritzen situacions imaginàries que supleixen les demandes culturals, i molts més pedagogs en general, han demostrat que amb el joc els nens desenvolupen les capacitats creadores, crítiques, constructives i socials. Els nens, amb el joc, assagen i coneixen el món que els envolta. S'adonen de les pròpies possibilitats i limitacions.

mariamontessori-picassa.jpgjean_piaget-flickr.jpgvygotsky.jpg

Maria Montessori (Itàlia, 1870-1952) Jean Piaget (Suïssa, 1896-1980) Lev Vygotsky (Bielorússia, 1896-1934)
( foto extreta del picasa de goggle ) ( foto extreta del flickr ) ( foto extreta del picasa de goggle )

En aquest vídeo varis experts de l'educació i alguns nens, ens exposen els avantatges que tenen els videojocs en l'educació, però també adverteixen dels perills que comporten:Cal tenir en compte el potencial dels videojocs en l'àmbit educatiu, hem d'aprofitar la gran acceptació que tenen entre els més petits i dirigir-los cap a un àmbit educatiu.
La informàtica està tenint una evolució enorme i en l'actualitat forma part de la vida quotidiana, sobretot dels nens i adolescents. S'ha d'explotar aquest gran ús per fomentar l'educació des d'aquest àmbit tant important. Els videojocs educatius són una eina més que s'ha d'utilitzar com a material didàctic. Com passa amb totes les coses noves hi ha hagut una mica d'escepticisme vers els videojocs i les seves capacitats educatives, però actualment ja s'estan desenvolupant gran quantitat de videojocs de caire educatiu i la societat cada vegada els coneix més i els accepta millor.

Com es produeix l'aprenentatge amb els videojocs?


Els videojocs afavoreixen l'aprenentatge a través del llenguatge audiovisual. El cervell humà està dividit en dos hemisferis i cada un desenvolupa unes funcions determinades:
-L'hemisferi esquerre és el que controla la part dreta del cos i és el que desenvolupa les funcions analítiques, lògiques, del llenguatge, etc.
-L'hemisferi dret és el que controla la part esquerra del cos i s'ocupa de les funcions emocionals, creatives, musicals, identificació d'imatges, etc.
S'ha demostrat que l'ésser humà aprèn millor amb les emocions, amb el llenguatge audiovisual. Aquest facilita la transmissió d'emocions. Els videojocs treballen amb el llenguatge audiovisual i aconsegueixen crear i transmetre moltes emocions en els seus usuaris.

emisferis..picasa.braintraining.jpgAdd Caption

Els videojocs afavoreixen el desenvolupament de la intel·ligència, però també creen addicció. El següent vídeo parla d'aquest aspectes:
Entrevista


En el següent vídeo hi trobem una entrevista al Doctor Rafael Blesa de l'Hospital de Sant Pau. L'entrevistat explica com ajuden els videojocs al cervell, de quina manera activen i estimulen aquest múscul. Els seus arguments es basen en un estudi fet per la Unitat de Coneixement i Ciències de la Universitat de Cambridge. Aquest estudi explica de quina manera els videojocs afavoreixen l'activitat del cervell.
També ens parla de la publicitat enganyosa d'algunes cases fabricants de videojocs per què la gent consumeixi més els seus productes.Fabricants actuals de videojocs educatius


Els fabricants de videojocs utilitzen diferents suports per crear els seus videojocs com: ROM intern , on-line és a dir, per Internet, disc magnètic o òptic, etc. i plataformes tecnològiques per ser comercialitzats : ordinadors, consoles, telèfons mòbils, màquines recreatives, etc.

A Internet es poden trobar diferents videojocs educatius, alguns són gratuïts i d'altres no. Els videojocs que trobem a la xarxa tenen fabricants diversos: organismes públics ( com el departament d'educació, algunes fundacions, particulars, empreses, etc. )
Per exemple algunes pàgines que ofereixen aquest tipus d'eines educatives poden ser:

external image images?q=tbn:ANd9GcSlrMWkhuTFysLe8Q-5qpa06rbwH5H1djlK34CCj49EClFv9PGKhQ

En aquesta pàgina web del departament d'educació de la Generalitat de Catalunya hi podreu trobar moltes opcions didàctiques de jocs per a diferents edats. Els jocs poden ser utilitzats directament a l'ordinador, però a classe també es poden utilitzar amb Pissarres Digitals Interactives.
external image images?q=tbn:ANd9GcQm7kLMf-58opYiIG1CaPx8jUfrkUv-0gESOrrZFTkBho8YwEoX
Educalia és una comunitat educativa virtual creada per la Fundació la Caixa. Ofereix diversos recursos didàctics, entre ells diversos jocs. .
A continuació us anomenem algunes altres propostes de videojocs educatius on-line:
http://www.jugalia.es/productos.htm
http://www.dmoz.org/World/Catal%C3%A0/Lleure/Jocs/Videojocs/Educatius/
http://www.nicoland.es/
http://www.pekegifs.com/menujuegos.htm
http://www.juegosarcoiris.com/
http://librosvivos.net/juegos/

En l'actualitat les cases més importants que tenen videojocs educatius per vídeo consoles són:

Nintendo , Sony Microsoft


A continuació aprofundirem en la oferta de la casa japonesa Nintendo ja que és la que té una més àmplia gama de videojocs educatius.
L'any 2005 va llençar al mercat la vídeo consola Nintendo DS( dual screen ). Ha sigut una gran revolució en el món dels videojocs i les consoles portàtils gràcies a la seva pantalla tàctil, el sensor de veu i la gran varietat de jocs. Aquesta consola aprofita molt bé la seva comoditat d'ús, i inclou una gran selecció de videojocs educatius.
Actualment és la videoconsola que té més jocs educatius disponibles. Els videojocs educatius que ofereix la Nintendo Ds es poden dividir en diferents categories segons les habilitats mentals que exerciten:( Vídeo extret del You-Tube )
Big Brain Academy ( 2006 ). És un videojoc que potencia l'exercitació del nostre cervell mitjançant uns exercicis d'anàlisi, de càlcul, de memòria, de lògica i d'associació. Aquest joc s'adapta al nivell del jugador, ja que té dotze categories diferents segons les edats.

brain_training.jpg
Add Caption
Brain Training ( 2006 ). Aquest videojoc utilitza diferents exercicis numèrics i verbals per fer-nos exercitar el cervell: lectures, càlculs, sons, triangles aritmètics, etc.
Aquest videojoc inclou també el Sudoku:

sudoku.jpg

És un joc d'origen japonès que es va popularitzar al Japó l'any 1986 i a la resta del món l'any 2005, consisteix en una quadrícula de nou per nou dividida en subquadrícules de tres per tres, amb xifres a les caselles; té caselles buides que s'han d'omplir, però no es poden repetir els números ni a la matiexa línea ni a la subquadrícula.
El Brain Training té tres nivells diferents de dificultat. Permet des d'un jugador fins a setze jugadors.

Dolphin ( 2207 ). És un joc que vol donar a conèixer el món animal d'un zoo marí que està amenaçat per una immobiliària que vol construir un complex hoteler. El joc vol donar a conèixer la importància de protegir els ecosistemes naturals i la fauna del nostre planeta. En aquest joc es donen a conèixer més de trenta espècies marines diferents, com balenes, dofins, taurons,etc. Es dona informació sobre aquestes espècies, com s'alimenten, etc. Només permet un jugador.

English Training ( 2006 ). És un joc per aprendre anglès. Proposa una sèries d'exercicis, dictats i exàmens per anar millorant el nivell de coneixement de la llengua anglesa. Permet des d'un jugador a vuit jugadors. Té tres nivells diferents de dificultat.


Nintendo DS Browser ( 2006 ). És un navegador d'Internet. La conexió a Internet és sense fil i es pot fer des de qualsevol punt Wi-Fi públic o de Nintendo ( que n'hi ha molts distribuïts per tot el territori nacional ), des de casa o des de qualsevol lloc que hi hagi una connexió sense fil.

Nintendo DS Magia en acción ( 2008 ). És un joc que ensenya a fer trucs de màgia. A mida que es va practicant es va millorant i es va augmentant el nivell. Hi ha tres nivells diferents de dificultat. Només pot jugar un sol jugador. Hi ha diferents tipus de trucs, amb cartes, visuals, etc.


La Nintendo Wii és una altra vídeo consola de la casa Nintendo que ofereix alguns videojocs educatius:

Big Brain Academy
big brain academy

Cosmic Family: Aquest joc proposa als jugadors un viatge a l'espai amb una família còsmica. Inclou 20 minijocs amb colors, puzzles i formes varies.

Triiviial: Joc de preguntes de cultura general. Té dues opcions de joc: la que fa competir els jugadors entre ells i la que permet cooperació. Hi ha diferents nivells segons les edats.

La casa Nintendo té una serie de jocs per a les seves consoles DS i Wii que han anomenat Touch Generations. La majoria dels videojocs de la línia Touch Generations són de caire educatiu. Hi ha jocs que ensenyen a cuinar, jocs per crear música, jocs de càlcul mental i d'exercitar les habilitats mentals, per connectar-se a Internet, etc.
Jocs per aprendre a cuinar:
- Cocina con ELLE à table: 1000 recetas.
- Cocina conmigo!: ¿Qué preparamos hoy?
Jocs per aprendre a dibuixar:
- Art Academy
Jocs per aprendre a compondre música:
- Electroplankton

Avantatges i inconvenients


Els videojocs educatius tenen una sèrie d'avantatges i d'inconvenients. Amb aquest prezi mostrem els més importants: