IntroduccióEn aquest apartat, veurem l'evolució dels videojocs al llarg de la història, el seu naixement i desenvolupament, com també els diversos tipus de videoconsoles que han anat sorgint cronològicament i estretament vinculades a ells.
Com es tracta d'un tema molt extens, intentarem fer-ne un resum el més sintètic i visual possible. Per poder ampliar-ne la informació, us adrecem a un documental que hem trobat a la xarxa, que trobem està molt ben construït i escenificat, i que podeu trobar recopilat i endreçat al nostre Diari del Wiki. Feu clic en el següent enllaç per accedir-hi:


A continuació, anem a endinsar-nos a la història dels videojocs.


El naixement dels videojocs


Quin va ser el primer videojoc de la història?
Es considera que el primer videojoc va ser el Nought and Crosses, també conegut com a OXO, creat per Alexander S. Douglas l'any 1952. Aquest, era una versió computeritzada del tres en ratlla que s'executava sobre l'EDSAC (ordinador de l'època) i permetia a un jugador enfrontar-se contra la màquina.

William Higginbotham, el 1958, mitjançant un programa per al càlcul de trajectòries i un oscil·loscopi va crear el primer videojoc que permetia a dos jugadors enfrontar-se entre si, el Tennis for Two: un simulador de tenis de taula per a entreteniment dels visitants al Brookhaven National Laboratory.

Steve Russell, un estudiant de l'Institut de Tecnologia de Massachussets, va crear l'Spacewar el 1962. Era un videojoc per computadora (funcionava sobre un PDP-1) fet mitjançant gràfics vectorials en que dos jugadors controlaven la direcció i velocitat de dues naus espacials que lluitaven entre elles.

L'any 1966 es pot considerar com l'inici del videojoc domèstic. Ralph Baer (amb la col·laboració de Ted Dabney i Albert Maricon) va començar a desenvolupar un projecte de videojoc anomenat Fox and Hounds, que evolucionaria fins a convertir-se en la Magnavox Odyssey (1972), el primer sistema domèstic de videojocs.

L'ascensió definitiva dels videojocs arriba amb la màquina recreativa Pong, disseny d'Al Alcorn per a Nolan Bushnell a la recentment fundada Atari, similar al Tennis for Two però utilitzada a llocs públics com bars, sales recreatives,... Després d'aquest, apareixen als salons recreatius jocs tant coneguts com Space Invaders o Asteroids.


La primera onada


A continuació, podeu veure quines van ser les primeres consoles domèstiques que van sorgir (ordenades cronològicament):

Primera onada de consoles domèstiques.
Gràfic creat per Marc Forcada a partir de fotografies extretes de les següents adreces electròniques:


Alhora que sorgien les consoles vistes anteriorment, comencen a triomfar els videojocs de màquines de sales recreatives. Els més representatius van ser:


Imatges: Marc Forcada a flickr.com


La "generació dels 16 bits"


A principis dels 90 les consoles domèstiques donen un salt de qualitat tècnic gràcies a la competència establerta per l'anomenada "generació dels 16 bits". Les consoles que en formaven part eren les següents:


"Generació dels 16 bits"
Gràfic creat per Marc Forcada a partir de fotografies extretes de les següents adreces electròniques:


Alhora que es poduïa l'entrada d'aquestes noves consoles domèstiques, moltes companyies van començar a treballar en videojocs amb entorns tridimensionals enfocats al camp dels ordinadors personals, però també van anar introduint aquestes innovacions en els videojocs per a consoles domèstiques, i així és com neixen jocs com Donkey Kong Country, Killer Instinct i Virtua Racing.
DKVRKI
Imatges: Marc Forcada a flickr.com

Del 3D a les consoles portàtils


Els videojocs en 3D van començar a ocupar un lloc important al mercat, gràcies a la "generació de 32 bits" de consoles domèstiques com la Sony PlayStation i la Sega Saturn, i a la "generació de 64 bits" com la Nintendo 64 o l'Atari Jaguar.

Fruit d'aquesta competència entre marques, que obligava a una constant innovació per no quedar-se enrere, comencen a sorgir les consoles portàtils:

Sens dubte, la que va gaudir de més éxit va ser la Game Boy i, conseqüentment, va ser la que més modificacions va experimentar a curt plaç. A la següent imatge podeu observar les constants modificacions que s'hi van fer; com va passar de Game Boy a Game Boy micro:

Evolució de la Game Boy
Gràfic creat per Marc Forcada a partir d'imatges extretes de les següents adreces electròniques:


La "generació dels 128 bits"


Una nova gran revolució va tenir lloc a l'any 2000. Sony llença al mercat la PlayStation 2 i Sega la Dreamcast (que el 2002 es retira del mercat i Sega es limita a crear software), mentre que Microsoft decideix introduir-se a aquest mercat amb la creació de la XBOX i Nintendo contraataca amb la Nintendo 64, la Gamecube i la Game Boy Advance.

Per fer front a la Game Boy Advance, Nintendo treu al mercat la DS, i Sony el revoluciona amb la presentació de la PSP (PlayStation Portable).

A finals de 2005, Microsoft millora les seves prestacions i presenta la XBOX 360, obligant a Sony i Nintendo a continuar amb les millores, i apareixen la PlayStation 3 i la Nintendo Wii.

Actualitat


Des de fa pocs mesos, XBOX va presentar el seu nou model de consola domèstica i ha introduït el KINECT, un sistema de càmeres i infrarojos que permet jugar sense necessitat de cap comandament, la qual cosa ens fa pensar que ens trobem cada vegada més propers a l'era de la realitat virtual.

Pel que fa als videojocs, cada vegada més realistes, també sembla que ens vagin conduint de manera progressiva al camp de la realitat virtual. Alguns dels títols que tenen més "fans" són:
  • Pro Evolution Soccer i FIFA (simuladors de futbol)
  • Call of Duty
  • Jocs per jugar en grup com: Wii Party, Sing-stars, Rock Band,...
  • Clàssics que mai moren com: Super Mario Bros. i els jocs de la seva saga.

Videojocs actuals amb més tirada
Imatges: Marc Forcada a flickr.com